Ook voor de zorg geldt: 3D-geprint is er eerder, maar spuitgieten gaat sneller!
In de afgelopen maanden bleken gezichtsmaskers voor o.a. zorgpersoneel een oplossing om dichtbij de patiënt of bewoner te komen, goede zorg te verlenen en de kans op besmetting tot een minimum te beperken. Door de schaarste grepen veel zorginstellingen mis: geen gezichtsmasker te vinden!
Korton Group is een leverancier van IT-oplossingen aan zorginstellingen. Zij lieten het er niet bij zitten en besloten samen met enkele partners om maskers met een 3D geprinte houder te laten maken. Binnen no time werd er opgeschaald naar 600 stuks per week, waarmee de eerste nood werd gelenigd. De behoefte bleek echter veel groter.
De behoefte bleek echter veel groter. Iemand riep ‘spuitgieten’… maar daar hadden ze slechts vaag van gehoord. Gelukkig bleek Pekago vindbaar op het web, waardoor in ieder geval kon worden onderzocht of spuitgieten inderdaad een oplossing zou bieden.
Dat werd een leuk traject. Normaal kost het maken van een matrijs al zo veel tijd, dat het weinig zin heeft om voor dit soort (hopelijk!) korte-termijnwerk te gaan investeren. Maar de volumes die per week zouden kunnen worden gemaakt met spuitgieten zouden 3D printen ver overtreffen.
Nood breekt wet
Ja, een matrijs bouwen kost tijd. Veel tijd. Het complete traject kan maanden in beslag nemen. In dit geval was er een goede 3D file beschikbaar, was het ontwerp niet al te ingewikkeld en kon de vormholte volledig gefreesd worden. Natuurlijk hebben we allerlei stappen moeten overslaan: geen moeilijke materiaalkeuze, geen eisenpakket opstellen, geen optimalisaties, een beetje geluk en vooral: de schouders er onder! Anderhalve week na opdracht konden we – met een capaciteit van zo’n 8000 stuks per week – aan de slag. Zo hebben we iets moois voor elkaar gekregen in een nare tijd.