Matrijzen uit China zijn niet alleen goedkoper
“Matrijzen uit China zijn natuurlijk goedkoper, maar dat is niet de belangrijkste reden dat we ze daar kopen. Het klinkt misschien vreemd, maar ik heb aan de andere kant van de wereld dingen sneller voor elkaar dan in Europa.”
Wil Mathijssen is bij Pekago medeverantwoordelijk voor de inkoop en technische beoordeling van matrijzen, en hij doet dat bewust in China.
“Als ik in China aan een matrijs iets niet goed vind, is het de volgende dag aangepast. Het maakt dan niet uit of het ’s morgens 6.00 uur wordt: ze werken het af, dat is in hun belang. Soms zou ik willen dat we in Nederland dezelfde werkhouding hebben. Ik ga ook niet naar huis als het werk niet af is. En daarom voel ik me prettig bij deze manier van werken.”
Moet je vaak naar China?
“Ik zit gemiddeld drie keer per jaar in China, gemiddeld twee weken per bezoek. Het ontwerp en de productie van een matrijs begeleiden we vanuit Nederland, de eerste testen laten we de Chinezen meestal ook zelf doen. Ze geven ook steeds beter aan hoe ze geproduceerd hebben.”
“Ze sturen vervolgens een testproduct op en foto’s van de matrijs en de omstandigheden. Hier kunnen we dat met het hele team bekijken, met verschillende disciplines zoals de projectleiding. We beoordelen het testproduct en bespreken alles met de klant. Alle laatste opmerkingen worden verwerkt, en als het dan klaar is vliegen we naar China. We proberen het werk voor meerdere klanten te clusteren, zodat we niet voor één matrijs op en neer hoeven te vliegen.”
“Als we daar zijn, doen we de zogenaamde 'afname': controleren en proefdraaien met ons materiaal en onder onze omstandigheden. Alles wat niet goed is moeten ze oplossen, de matrijs moet daar goed lopen voordat ik terugvlieg. En anders verlengen we het verblijf, maar dat gebeurt gelukkig niet vaak.”
(tekst loopt door onder de foto)
Wil en engineer Patrick inspecteren in China een net gereed gekomen matrijs
En dan kan hij naar Nederland?
“Inderdaad. Soms willen klanten de eerste productie nog in China om tijd te winnen, maar liefst doen we dat hier natuurlijk. De matrijs gaat in de kist en wordt per vliegtuig, trein of boot vervoerd, afhankelijk van de snelheid waarmee we hem hier willen hebben. We laten de matrijs voor transport met een was inspuiten en vacuüm verpakken, zodat hij beschermd is tegen extreme weersomstandigheden. Als de matrijs in Nederland is, gaat hij uit de kist en uit de zak.”
“Ik heb er zelf geen werk meer aan als hij hier is: de matrijsbeheerder doet controles, hij kijkt of alle wijzigingen zijn uitgevoerd. Daarna wordt de matrijs schoongemaakt en kan hij op de machine worden ingesteld op dezelfde parameters als in China. En dan kan hij aan de gang, na een zogenaamde ‘procesvrijgave’. Heel zelden klopt er iets niet aan de matrijs, maar er zit altijd garantie op. De garantie die wij klanten bieden vragen wij ook aan de Chinezen, hij moet een bepaalde tijd meegaan zonder noemenswaardige kosten.”
(tekst loopt door onder de foto)
Het functioneren van de matrijs wordt zorgvuldig gecontroleerd
Met wie werken jullie in China?
“We werken in China met drie tot vier leveranciers. Ze hebben elk hun eigen specialiteiten, sommige zijn beter in precisiematrijzen, andere in hoge-temperatuurmatrijzen. Dat is een ander segment, gemaakt van andere staalsoorten en met andere toleranties. Sommige leveranciers zijn weer beter in kleinere series en grotere matrijzen, en andere weer in grotere aantallen.”
“We proberen de bezoeken aan leveranciers zoveel mogelijk te clusteren, maar dat ligt aan hun locaties. Ze zitten gelukkig bijna allemaal op twee uur rijden van elkaar. We laten ons meestal ophalen en terugbrengen door medewerkers van de leveranciers. Ik ga daar in China niet rijden, dat lijkt me voor iedereen beter, haha! Maar ze moeten me meestal wel brengen en ophalen bij het hotel, niet bij de concurrent,” lacht Wil.
“Ik heb zeker geen hekel aan mijn bezoeken aan China, los van de lange vluchten dan. Mijn Chinees is niet zo goed, maar dat is ook niet nodig. Er wordt aardig wat Engels gesproken, we zitten niet echt in de binnenlanden. Het zijn harde werkers, en daar kan ik goed mee samenwerken.”
Wilt u meer weten over het aanschaffen van matrijzen in China, of heeft u andere vragen aan Wil Mathijssen? Mail of bel gerust (013-5348434), hij staat u graag te woord.