Spuitgieten, TSG, lakken en assembleren van uw kunststof behuizingen en technische componenten
3D printen of spuitgieten van kunststof: wanneer kies je welke techniek?
Hoewel de techniek al langer bestaat is 3D-printen de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. 3D-printen heeft een aantal grote voordelen, waaronder een enorme vormvrijheid en de mogelijkheid om een nieuwe vorm te maken zonder te hoeven investeren in kostbare mallen.
Hoewel de techniek al langer bestaat is 3D printen de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. 3D-printen heeft een aantal grote voordelen, waaronder een enorme vormvrijheid en de mogelijkheid om een nieuwe vorm te maken zonder te hoeven investeren in kostbare mallen.
3D-printing is een ideale techniek die steeds betere geschikt is voor verschillende kunststoffen en toepassingen. De snelheid waarmee een nieuw onderdeel gemaakt kan worden is ongeëvenaard en de geometrieën die mogelijk zijn kunnen met compactspuitgieten vaak niet worden nagebootst.
Wanneer 3D-printen?
Pekago ziet 3D-printing als de ideale techniek wanneer de jaarvolumes zeer laag zijn, de nauwkeurigheid van de producten niet heel goed hoeft te zijn en er nog geen zekerheid is over de uiteindelijke geometrie (denk aan prototyping en eerste versies van een bepaald product). Overigens kan de maatnauwkeurigheid verder worden verbeterd door een 3D-geprint product na te bewerken (denk hierbij aan boren, frezen en schuren). Vanzelfsprekend is 3D printing ook ideaal als er nog onvoldoende budget is voor (matrijs)investeringen.
Let er wel op dat, wanneer overgestapt wordt van 3D printing naan spuitgieten, de eigenschappen van het product kunnen veranderen. Denk hierbij aan de sterkte en stijfheid van een onderdeel en aan noodzakelijke geometrieën als lossingshoeken en aanpsuitingen.
En wanneer kunststof spuitgieten?
Spuitgieten is een beproefde techniek die door heel veel spuitgietbedrijven in de wereld al heel lang wordt toegepast. Het is uitermate geschikt voor zeer kleine tot zeer grote onderdelen in middelhoge tot hoge jaarvolumes. Spuitgietdelen kunnen met een enorme verscheidenheid aan kunststoffen worden gemaakt, waarbij zeer hoge nauwkeurigheden kunnen worden behaald.
Spuitgietdelen kunnen worden voorzien van zeer veel verschillende fijne en grove oppervlaktetexturen, in veel gevallen glashelder worden gemaakt en – mits met de juiste kunststoffen gemaakt – mechanisch zwaar worden belast.
Spuitgieten vergt een investering in spuitmatrijzen die enkel en alleen voor één productvariant gebruikt kunnen worden. Dat is niet helemaal waar, want met de nodige aanpassingen kunnen vaak meerdere versies van één product worden gemaakt. Ook kan nog steeds met verschillende kleuren en materialen worden gewerkt. Is de spuitgietmatrijs eenmaal aanwezig, dan kan met hoge snelheid een zeer groot aantal spuitgietdelen achter elkaar worden gemaakt.
Dus wanneer 3D printen en wanneer spuitgieten van kunststof?
3D printen is uitermate geschikt voor:
- Lage productieseries (van 1 tot 100 stuks per jaar)
- Prototyping
- Ingewikkelde vormen die niet met spuitgieten zijn te maken
- Onzekerheid over de te verwachten jaarvolumes (investeringen kunnen worden uitgesteld)
- Producten waar snel over moet worden beschikt
Kunststof spuitgieten is daarentegen zeer geschikt voor:
- Hogere productieseries
- Producten met een lage stuksprijs (zelfs met de matrijsinvestering ben je op termijn goedkoper uit dan met 3D printing)
- Spuitgietdelen met een hoge maatnauwkeurigheid
- Spuitgietdelen die o.a. mechanisch moeten worden belast, ook onder bijzondere omstandigheden.